Sunday, May 2, 2010

10 sebab kenapa adik-adik wajib masuk UITM.

Since aku masuk gengblogger sejak semalam, banyak entry yang cakap pasal UPU. Aku teringat masa dulu-dulu, masa aku dapat tawaran masuk UPU, bingung jugak nak masuk yang mana, Sunway Collage ke, Matriz ke UiTM. semua buntu. But nasib baik aku membuat pilihan yang tepat which is Masuk UiTM. Dan waktu akhir-akhir begelar student UiTM nie, aku nak bagi tahu la why adik-adik kene masuk UiTM.


10 sebab:

1.Sedia maklum yang UiTM merupakan IPTA, so memang comfirm-comfirm semua jurusan yang ada dalam UiTM di iktiraf di peringkat antarabangsa.The only University yang dibuka kepada bumiputera! dan yang paling best yuran pengajian ada yang murah di Malaysia. Jadi jika adik-adik dari golongan yang susah, jangan khuatir sebab tidak membebankan para ibubapa untuk menangung yuran pengajian adik-adik jika masuk ke UiTM kelak.


2.UiTM merupakan top 5 university di Malaysia. Dengan di anugerahkan 4 bintang oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.So tak payah ragu dengan kemampuan University Teknologi Mara!!!


3.Semua perantaran ketika pembelajaran adalah Bahasa Enggeris. So kepada adik-adik tu, nie la time untuk polish english adik-adik. Aku dulu pun tak de la hebat sangat English, but bila dah almost 5 year kat UiTM, bila nak interview tu nak comunicate dalam English tu tak ada masalah la. Sebab hari-hari kene practice english, presentation, jumpa lecture semua in english. Kan bagus tu.

4.Keseimbangan kokurikulum dan akademik.Semua pelajar UiTM di wajibkan menyertai any unit kokurikulum semasa berada di semester 1 dan 2. Ini kerana untuk membentuk jati diri yang mantap di dalam setiap diri student UiTM.


5.Beratus-ratus program UiTM tawarkan. Faculty Perubatan, Faculty Sain Gunaan, Faculty Perhotelan, Faculty Kejuruteraan, Faculty Peniagaan, Lawyer and banyak lagi sampai la Faculty Seni Persembahan. Jadi bidang-bidang yang di tawarkan tidak terhad.


6.Student-student UiTM Multi-talented , contoh Yuna, Farid Kamil, Dynas, Fara Fauzana, Faizal Ismail, Awal Ashari, Zatil Iman (Atlet Bowling negara),Dato' Azalina Othman, Fizo Omar,Hanis Zalikha dan ramai lagi.(1st student University menakluki Everest)
7.UiTM berada di mana-mana, setiap negeri mempunyai cawangan UiTM. Jadi lebih memudahkan kepada student-studentya.Johor,Melaka,Sarawak,Sabah,Kelantan, and banyak lagi cawangannya.
8.Graduat UiTM terhangat di pasaran. Ini kerana setia setahun, pihak university akan mengajurkan pesta kerjaya dan interview terbuka di Dewan Sri Budiman UiTM,Shah Alam.
9.Perkhidmatan Bus FREE!!!
10.Student UiTM ada bahasa ketiga. Korea,Jepun,German,Mandarin,France,Arabic. [Semua free!!!]

so tu dia  la, 10 sebab kenapa adik-adik kene pilih UiTM. Banyak lagi yang nak tulis, tapi sebab esok ada paper, jadi sampai sini saja la.. Kalo nak tanya apa-apa, just tingalkan la coment-coment dibawah. Selamat membuat pilihan...

3 comments:

kasih said...

oh iya?
kene suh my lil bro msuk uitm la gini..hihi..

CucuTokSamad said...

betul...

x rugi masuk UITM,
Malah byk untung nya..

i dah dapat keje, event lom abis exam final semester nie.. hehhe

alhamdulillah..

Love UiTM

Al-Scheira said...

uitm dihatiku!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...