Monday, October 22, 2012

Tip Melancong Ke Jogjakarta

Yeah, ada pun semangat mahu update mengenai Jogjakarta. Sebagai mana maklum sebelum ini ada entry intro mengenai Jogja, sekarang aku mahu cerita details pulak. Dah ala-ala #MadMarkets Hanis Zalikha pulak.

Touch Down 8.00am di Jogjakarta

Airport Jogjakarta memang kecil dan sempit, so if baru touch down then nak lepas pihak imegrisen memang sangat sangat lambat. Tapi biasa la kan, nak buat macam mana, dah datang negara orang jadi ikut lah peraturan.

Taxi Taxi sedia menanti. Harga average taxi 50-60 ribu rupiah.

#1.After sampai di Airport, maka harus mengambil Taxi/Bus/Train untuk ke bandar tumpuan iaitu MALIOBORO. Semua Hotel di Jogja memang banyak di MALIOBORO

#2. Untuk ke MALIBORO, ada perbagai alternative. SATU, naik Taxi 60 Ribu Rupiah, DUA, naik Bust TRANSJogja 3 Ribu Rupiah, dan KeTIGA naik keretapi 10Ribu Rupiah.

#3. Aku memilih untuk Menaiki Bus TRANSJogja hanya 3RibuRupiah. Sangat kagum, system Bus TRANSJogja sangat sistematik, dan pekerja-pekerjanya sangat helpful.

Bus TRANSJogja, Airport direct to JLN MALIOBORO. 3RibuRupiah

#4. Untuk Shoping di Jogjakarta, tempat paling sesuai untuk Shopingg adalah di JALAN MALIOBORO. Ingat adik adik JALAN MALIOBORO. Jangan pergi tempat lain selain Jalan ini.

Jalan MalioBoro, Memang murah di sini.

#5. SHOPING di Malioboro, cik adik cik abang harus tawar menawar sampai tak hengat dunia okey. Contoh baju batik harganya 100Ribu Rupiah, adik adik harus tawar menawar sampai 30Ribu Rupiah. Ingat batik tu murah jew, dalam 30Ribu Rupiah boleh dapat atau lebih murah lagi.

#6. Kenderaan rasmi di Jogja, kebanyakkan nya BECA dan BECA BErkuda. Harga Beca normally 20Ribu Rupiah, dan Harga Beca Berkuda 50Ribu Rupiah.

#7. Untuk menyewa MOTOSIKAL, harga average dalam 50Ribu Rupiah untuk 24jam.

#8. Hotel murah dah sangat cantik aku suggestkan tidur di Kampoeng D'Jawa Hotel. Hotel murah dan sanggat cantik. Harga semalah untuk 2 orang hanya RM40. 

Kampoeng D'Jawa Hotel RM38 semalam. Murahhhhh

#9. Makanan di Jogjakarta, Air TEH di Jogja memang rasa pelik, bukan rasa macam Teh kat Malaysia okey. And kalau nak makan, makan di Restoran yang mewah mewah, sebab makanan comfirm sedap dah harganya sekitar RM20 per meal. Dari makan di warong warong tepi jalan, takut kene charge mahal sebab kita pelancong.

#10. Masyarakat di Jogjakarta memang friendly. Itu selama mana aku di Jogja la, tapi harus berhati hati. Jangan terlalu percaya dengan orang.

#11. ATM CIMB, dan MAYBANK mudah di cari di sekitar Jalan MALIOBORO.

#12. Untuk ke JOGJAKARTA, AIR ASIA memang sangat murah , tix flight aku untuk pergi balik tidak melebihi RM150 dah termasuk 25KG luggage. Murahh kan, apa lagi ayuh ke Jogjakarta.


Next entry akan update Candi Borobudur dan Gunung Berapi Merapi. 


Untuk Next Entry MERAPI

Dan Candi Borobudur.


^_^
Jumpa next entry. Moga moga rajin menulis.


4 comments:

ceklala said...

teringin sangat nk gi tapi xde kawan. murahnye tic? selalu check mesti 400++

bunga said...

hope awk ceapttt hupdate~ i think dis one really help~ thanks for the info ^^v

i'm shin... i'm inesen said...

tumpang lalu

i'm shin... i'm inesen said...

cekala : kalo kamu booking utk fly 18hb - 23hb.. kamu leh dpt ticket harga Rm166 - return.. kalo lambat melepas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...